O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Belgija: Facebook mora prenehati slediti svoje uporabnike

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 18. 05. 2015 | Avtor:

 alt=Belgijski informacijski pooblaščenec je Facebooku naročil, naj preneha slediti svoje uporabnike, če se ti niso registrirali oziroma če niso prijavljeni v to družabno omrežje.

“Facebook krši evropske in belgijske zakone o zasebnosti,” je informacijski pooblaščenec izjavil v svoji izjavi za javnost, “hkrati pa je zavajal oblasti z nenatančnimi odgovori in izmikanjem.”

Willem Debeuckelaere, predsednik pooblaščenca, je še dodal, da bi se morali uporabniki zavedati kršitev in se odločiti, ali je take prakse vredno podpirati. V poročilu belgijskega informacijskega pooblaščenca lahko preberemo, da je Facebook uporabnika sledil takoj, ko je ta obiskal katerokoli stran, ki je imela vključeno kodo s spletišča facebook.com.

Informacijski pooblaščenec je tako Facebooku naročil, da mora za vsakršno sledenje uporabniku pridobiti eksplicitno dovoljenje, ki bo v skladu z evropsko zakonodajo in t.i. cookie direktivo.

Facebook  je v odgovoru pojasnil, da spoštuje zasebnost svojih uporabnikov in da bodo priporočila pregledali. “Facebook deluje v skladu z evropsko zakonodajo in ne razumemo, kako bi lahko to še izboljšali,” so pojasnili in dodali, da bodo vseeno preverili možnosti implementacije priporočil.

Vir: Guardian


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt