O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Poročilo ORG:”E-volitve so se izkazale za izredno nezanesljive, potrebne so spremembe”

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 25. 06. 2007 | Avtor:

org.jpgOpen Rights Group, organizacija, ki je med majskimi volitvami v Anglijo in na Škotsko poslala neodvisne opazovalce e-volitev in e-štetja glasov, je izdala 64 strani dolgo poročilo, v katerem je podvomila v pravilnost rezultatov e-volitev in pokarala vlado za neupoštevanje že pridobljenih izkušenj iz leta 2003.

Open Rights Group je neprofitna organizacija, ki skrbi za digitalne pravice državljanov. Naj spomnim, da so bile v maju izpeljane pilotne volitve v Angliji na lokalni ravni, na Škotskem pa so elektronsko šteli glasove za v škotski parlament.

V Angliji so v nekaj okrožjih izpeljali e-volitve z uporabo kioskov, prenosnikov, avtomatov na doktik in preko mobilnikov. V poročilu je ORG zapisala, da je bil celoten sistem e-volitev netransparenten, oziroma kot ‘črna skrinjica’, saj sistem, ki so ga uporabili ni dovoljeval nadzora, glasovi niso bili potrjeni ali imeli kako sled, s katero bi omogočili ponovno štetje. Tak sistem onemogoča nadzor in je odprt napaki in prevaram.

Premajhno pozornost so avtorji namenili oblikovanju sistema ter ustvarjanju “papirnate sledi”. Sistemi so bili tako programsko kot tudi strojno neprimerni, prav tako pa je bila neprimerna njihova zaščita. Avtorji kritike so izpostavili neprilagojeno programsko opremo, javnodostopne terminale in nezaščiten prenos podatkov ter dejstvo, da je uporabnik za vstop v sistem potreboval samo eno geslo.

V poročilu so navedli primer okrožja South Bucks, kjer si volivci, ki so se registrirali za glasovanje na daljavo, niso morali premisliti in voliti osebno. Pripombe so imeli tudi na elektronsko štetje na Škotskem. Štetje je bilo počasno in nepravilno. V okoržju Dereham-Humbletoft so pri ponovnem štetju ugotovili, da so avtomati prezrli kar 56,1 % vseh glasov.

Največji poudarek pa so v poročilu dali na prezrtje izkušenj. ” Pilotni projekti so izrsten način zbiranja izkušenj- če se v pilotnih projektih neka praksa izkaže za napačno, je potrebno v novem projektu to upoštevati in jih zato spremeniti”, pišejo v poročilu. Ugotovili so, da se prakse niso močno spremenile od tistih iz leta 2003, čeprav so dobili mnogo predlogov. Neupoštevanje in ponavljanje napak je zato v besedah organizacije ORG ‘izredno zaskrbljujoče’.

Na poročilo je Pravosodno ministrstvo odgovorilo: “Pozdravljamo dodatne poglede na pilotne projekte e-volitev ter elektronske modernizacije na splošno. Vendar pa je volilna komisija tista, ki oceni in poda poročilo o uspešnosti pilotnih e-volitev. Veselimo se njihovega poročila, ki ga bodo izdali v avgustu.”

Vir: BBC, Heise Security in The Register.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt