O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Povzetek treh konferenc na temo pravne informatike v zadnjem obdobju

Kategorija: Kolumna | Datum objave: Monday, 25. 06. 2007 | Avtor:

Vse tri konference se nanašajo na temo pravne informatike, vsaka je s svojega gledišča zelo pomembna za naše pravosodje v celoti, vsaka povzema dogajanje zadnjega obdobja s področje povezovanja prava in informatike:

1. Work on e-justice, Bremen, Nemčija, 29.-31. maj 2007,

Konferenca predstavlja aktivnosti na ravni EU, kjer so bile predstavljeni dosežki na področju povezovanja informacijskih pravosodnih sistemov držav članic. Govora je bilo o:
• enotnem pravosodnem portalu EU, ki povezuje nacionalne pravosodne portale,
• čezmejni komunikaciji med sodelujočimi v pravosodnih postopkih,
• izmenjavi informacij med nacionalnimi pravnimi registri,
• modelih za standardizacijo na evropski ravni.
Torej na ravni EU si moramo prizadevati povezati različne pravosodne sisteme in pri pri tem menim, da bomo veliko pridobili ravno državljani v razmerju do dostopa do informacij in storitev pravosodja (C2G). Vsekakor bo veliko pridobili vsi tisti, katerih delo nanaša na storitve pravosodja, predvsem pa gospodarstvo, ki je vpeto v EU tokove in katerih poslovanje je čezmejno.

2. Artificial Intelligence and Law – ICAIL 2007, Stanford, USA, 4.-8. Junij 2007,

Konferenca, ki poteka vsaki dve leti, združuje najvplivnejše raziskovalce in predstavlja najbolj inovativne dosežke ter raziskave na področju uporabe umetne inteligence v pravu. Četudi se mnogim zdi, da umetne inteligence v pravu še ni možno uporabljati, sem sam prepričan o ravno nasprotnem, saj so nekatere rešitve, ki so bile predstavljene, že v polni uporabi bodisi pri pripravi zakonodaje, pripravi številnih osnutkov besedil, ki določevalcu (npr. sodniku) omogočijo prihranek časa in možnost posvetitvi sami vsebini problema. Druge rešitve na tem področju bistveno pripomorejo pri iskanju pravnih informacij in pri njihovem povezovanju, kakor tudi pri zbiranju pravnikovega znanja in “učenju” računalnikov pravnih pravil. To so samo nekatera področja raziskovanja, pri čemer je glavni namen uvajanja umetne inteligence v pravu ponuditi boljše pravo, bolj učinkovito pravosodje in odpraviti številna repetitivna opravila, ki jih namesto ljudi lahko brez zadržkov opravi računalnik ali informacijski sistem.

3. Informatika in pravo – INPRO 2007, Maribor, Slovenija, 14. junij 2007,

Letos že tretja konferenca je v Mariboru združila strokovnjake s področja pravne informatike v Sloveniji. Konferenca se ukvarja s tistimi vprašanji, ki se skrivajo v tej besedni zvezi pravna informatika, ki je med drugim tudi predmet v 2. letniku na Pravni fakulteti, Univerzi v Mariboru. Pravna informatika zajema dve veliki področji:
• kako lahko informatika pomaga k boljšemu pravu, kako vpliva na pravo in kako ga lahko posodobi, izboljša njegovo učinkovitost: izgradnja pravnih informacijskih sistemov, izdelava, uporaba, shranjevanje in iskanje pravnih informacij, uporaba umetne inteligence v pravu ipd.
• kako pravo vpliva na informatiko in katere pravne posledice oziroma vprašanja se z uporabo informatike pojavljajo: varstvo zasebnosti, pravni vidiki elektronskega poslovanja, uporaba elektronskih komunikacij, problematike varstva intelektualnih pravic ipd.
Na konferenci so bili predstavljeni prispevki obeh področij predvsem s poudarkom na internetu, kjer smo bili enotnega mnenja, da se v Sloveniji tudi na področju pravosodja in njegove modernizacije dogajajo in se načrtujejo spremembe in izboljšave. Gotovo tudi v okviru operativnih projektov za izboljšanje konkurenčnosti Slovenije med leti 2007 in 2023, kjer je načrtovan projekt Modernizacija pravosodja – e-pravosodje.

Mogoče se zdi, da je teža vseh treh konferenc zelo različna, ampak pri razvoju pravosodja in njegovi modernizaciji je potrebno upoštevati smernice in prioritete, ki so domenjene na ravni EU, ki jih moramo vključiti v slovenski razvoj, pri tem moramo upoštevati tudi najnovejše dosežke. Zelo pomembno je tudi zavedanje o možnostih, ki jih ponuja sodobna informacijska tehnologija in umetna inteligenca nudi pravu, kjer moramo pravniki narediti miselni preskok, da je uporaba informacijske tehnologije nujna, če želimo odgovorno in učinkovito upravljati pravosodni sistem v prihodnosti.

  Na glavno stran | Arhiv


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt