O portalu    Avtorji    Kontakt


 

ZDA: Obamova pobuda “Open Government” še daleč do cilja

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 26. 09. 2011 | Avtor:

Obamova administracija je izdala poročilo o uspehu pobude “Open Government”, s katero predsednik Združenih držav Amerike želi doseči večjo transparentnost pri nadziranju državnih poslov in delovanju vladnih služb ter agencij. V poročilu ugotavlja nekatere izboljšave na področju transparentnosti, pušča pa tudi prostor za izboljšave.

V poročilu avtorji ugotavljajo, da se je povečalo število vladnih služb in agencij, ki objavljajo svoja finančna poročila in ki so javnosti omogočila dostop do velikega števila poročil o svojem delovanju. Veliko število agencij je tudi pripravilo strategije javnega dostopa do podatkov, ki jih bo v prakso spravilo v letošnjem ali prihodnjem letu.

Spletna mesta kot so Data.gov, Recovery.gov, USASpending.gov in IT.usaspending.gov so izboljšala preglednost delovanja agencij in vladnih služb, vseeno pa administracija v poročilu ugotavlja, da je potrebno še veliko postoriti, da bo transparentnost delovanja države popolna.

V poročilu opozarjajo na relativno majhno število odprtih podatkovnih zbirk in napovedujejo še širše razkritje dokumentov, s katerimi si bodo lahko volivci ustvarili popolno sliko delovanja države. Hkrati se zavezujejo, da bodo s transparentnim delovanjem doma in po svetu še naprej dvigovali javno zaupanje v administracijo Združenih držav.

Vir: White House Blog


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt