O portalu    Avtorji    Kontakt


 

FCC pojasnjuje: “Nismo ubili internetne nevtralnosti!”

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 28. 04. 2014 | Avtor:

Ameriški regulator FCC je prejšnji teden razburkal javnost z uvedbo “hitrih poti” za določene tipe spletnih vsebin, saj naj bi s tem ubil eno glavnih načel internetne nevtralnosti, ki predpostavlja, da morajo biti dostava vseh vsebin obravnavana pod enakimi pogoji. FCC se brani, da to še vedno velja.

Vseeno pa so pojasnili, da razmišljajo o uvedbi novega seta pravil, s katerimi bi na eni strani odločili, da ponudniki dostopa do spleta ne smejo omejevati dostopa do določenih spletišč, a da bi hkrati lahko ponudniki vsebin plačevali za hitrejše dostavljanje svojih vsebin do uporabnika.

O pravilih bodo razpravljali petnajstega maja, ko jih bodo tudi javno predstavili in za mnenje povprašali tudi javnost. “Težava plačevanja za višje hitrosti dostave je v tem, da si ga bodo lahko privoščili samo največji igralci na trgu, medtem ko bodo manjša podjetja ostala praznik rok,” pojasnjuje razburjenje nad uvedbo novih pravil Delara Derakhshani, predstavnica ameriške zveze potrošnikov.

Vodja komisije FCC, Tom Wheeler, pa se brani, da internetna nevtralnost še vedno obstaja. “Nismo je ubili in kritiki se motijo. Z uvedbo novih pravil ne bomo škodovali nikomur in tudi potrošniki ne bodo na slabšem,” je še dodal.

Javni posvet v sredini maja bo služil tudi kot vzpostavitev terminov kot so kršenje internetne nevtralnosti, odločanje o tem, kdaj podjetje s svojim načinom dostave vsebin škoduje drugim oziroma omejuje svobodo govora. FCC bo imela namreč avtoriteto kršitelje preganjati po uradni dolžnosti, delovala pa bo na podlagi prijav javnosti in lastnega nadzora.

Vir: Yahoo! News

 

 


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt