O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Posvet: Pomembni so učinki vlaganj v IKT

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 28. 04. 2014 | Avtor:

Udeleženci posveta o razvoju digitalne družbe so poudarili, da vlaganja v informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) niso sama sebi namen, pomembni so učinki teh vlaganj. Opozorili so, da je Slovenija v zadnjih letih na področju IKT začela zaostajati za tekmeci v regiji, izpostavili so tudi odsotnost jasne nacionalne strategije.

Zoran Stančič iz generalnega direktorata Evropske komisije za komunikacijska omrežja, vsebine in tehnologije je na posvetu v Ljubljani opozoril, da Slovenija nujno potrebuje jasno in vključujočo strategijo za digitalno družbo. “Pripravite jo, prosim, čim prej in čim boljšo,” je dejal udeležencem.

Ob tem je dodal, da digitalna agenda ni namenjena le potrebam IKT sektorja, ampak potrebam državljanov, demokracije in gospodarskega razvoja. S tem se je strinjal tudi direktor Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Franc Dolenc, ki je poudaril, da je IKT podobno kot pismenost – niso namenjena sama sebi.

Da se o vlogi IKT v družbi govori premalo, sta poudarila direktor Združenja za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije Dušan Zupančič in glasnik digitalnih tehnologij Aleš Spetič. Kot je ponazoril Špetič, ima le ena slovenska stranka odbor, ki se ukvarja s to tematiko.

Zupančič pa je dodal, da razvoj IKT v Sloveniji nikoli ni bil jasen cilj – nasprotno, Slovenija po njegovih besedah svojih ciljev nima in jih prepisuje iz tujine, namesto da bi se opirala na domače znanje, razvojne potenciale in možnost izvoza na tuje trge.

Predsednik zavoda Tehnološka Mreža ICT Janez Bešter je ob tem pripomnil, da ni res, da v Sloveniji ni političnega konsenza na področju IKT. “Trenutni konsenz je, da bomo prodali tisto, kar je dobrega in nosi dobiček,” je bil kritičen. Ob tem je opozoril tudi, da smo v Sloveniji sicer dobri pri evropskih razpisih, a slabši pri prenosu učinka na domače gospodarstvo.

Glede učinkovitosti porabe sredstev za razvoj digitalne družbe so udeleženci posveta sicer poudarili, da se preveč pogovarjamo o samih zneskih in premalo o učinkih in uporabnosti storitev, ki nastanejo z javnim denarjem. “Brez učinkovite uporabe sredstev nam še toliko denarja ne bo pomagalo,” je dejal Špetič.

Sourednik portala E-demokracija Domen Savič pa je opozoril, da se v zadnjem času dogaja več zaskrbljujočih potez države in njenih organov – kot primer je navedel sporne pristope policije pri identifikaciji spletnih komentatorjev, uporabe IMSI-lovilca in sprejemanje sporazuma ACTA.

Današnji posvet je potekal v okviru dogodka Going Local – Slovenija 2014. Pripravila sta ga ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Slovenski internetni forum.

Vir: STA


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt