O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Avstralija: Internetnega glasovanja vsaj do leta 2016 še ne bo

Kategorija: Ostali svet | Datum objave: Monday, 24. 11. 2014 | Avtor:

Glasovanja prek spleta v Avstraliji še ne bo kmalu, a parlamnetarna komisija podpira uvedbo e-štetja; e-branja glasov in arhiviranje glasovnic.

Parlamentarna komisija je zavrnila možnost uvedbe e-volitev v Avstraliji, saj le-te predstavljajo preveliko varnostno tveganje. Stari način glasovanja je še vedno bolj tajen in varen od elektronskega. “Avstralija v bližnji prihodnosti ne bo uvedla e-volitev, saj bi s tem tvegala preveč.”, trdi Tony Smith, predsednik parlamentarne komisije.

Komisija je ugotovila, da bi bila uvedba elektronskih avtomatov na volilnih enotah varnejša pred udori, vendar pa bi bila uvedba le-teh prevelik strošek. Internetno glasovanje pa je zelo ranljivo in bolj na udaru hekerjev. Smith še dodaja da: “Tajnost glasovanje doma ne more biti zagotovljena na enaki ravni, kot je zagotovljena na volilnih enotah.” Smith se boji možnosti manipuliranja, predvsem kupovanja glasov.

Smith sicer ne zanika vseh dobrih strani moderne tehnologije, a trdi, da moramo najti pravo razmerje med uporabo moderne tehnologije in spoštovanja glasovalnih pravic državljanov Avstralije. Komisije je zato predlagala uporabo elektronskega štetja glasov ter digitalno arhiviranje glasovnic. Elektronsko štetje bi tako olajšalo zamudno štetje glasov, saj bi bili rezultati znani že nekaj minut po zaprtju volilnih enot. Vendar pa bi za pregled rezultatov še vedno dovolili fizično štetje glasov.

Vir: ZDNet


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt