O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Bitstampu kiberkriminalci ukradli za pet milijonov dolarjev bitcoinov

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 19. 01. 2015 | Avtor:

Kriminalci so v Bitstamp vdrli v začetku januarja in iz tako imenovanih vročih denarnic ukradli nekaj manj kot 19.000 bitcoinov. To številko je potrdil Kodrič, nato pa so jo zapisali tudi v uradnem sporočilu na spletni strani.

Točna številka naj bi bila po mnenju opazovalcev sicer 18.867,637 bitcoina, ki so jih napadalci ukradli v 131 transakcijah. Po trenutnem tečaju bitcoina (v času pisanja članka), ki je 277 dolarjev (232,5 evra), to pomeni 5,226 milijona dolarjev oziroma 4,39 milijona evrov. Vrednost bitcoina kljub napadu od sinoči raste.

Upravljavci menjalnice zagotavljajo, da je to le manjši del njihovih denarnih zalog in da bodo vsi imetniki bitcoinov poplačani v polnem znesku. Ali drugače, da nihče ne bo izgubil ničesar. Nejc Kodrič je tudi zapisal, da večino bitcoinov hranijo v tako imenovani hladni shrambi, ki ni priključena v internet, in so zato popolnoma na varnem. V podjetju se trudijo, da bi menjalnico kmalu spet odprli. »Delamo na prenosu naših varno shranjenih kopij v novo varno okolje. Spletno stran bomo spet vzpostavili v prihodnjih dneh,« so zapisali.

Po naših informacijah je bil napad obsežen in prefinjen, izvesti pa ga je morala večja izurjena in motivirana ekipa. »Tovrstnega napada ne bi zdržal nihče,« je zadevo komentiral naš vir. Medtem ko je drug poznavalec varnostih ukrepov ocenil, da je bil napad odvisen od tega, kako so v Bitstampu interno zasnovali sistem in kako hranijo varnostne ključe.

Večina bitcoinov je na hladnem

Sistem hranjenja kriptovalute je pri večini borz in tudi pazljivejših imetnikih bitcoinov tak, da je večina bitcoinov na sistemu (računalniku), ki ni povezan v internet in je zelo dobro zaščiten. V žargonu se mu reče hladna shramba. Medtem ko so le tisti bitcoini, s katerimi se v določenem trenutku trguje, v tako imenovani vroči denarnici, torej strežniku, ki je povezan v internet in s spletno storitvijo. Sem so vdrli kriminalci, ki so Bitstampu ukradli več kot 18.000 bitcoinov, kar je po mnenju poznavalcev precej velika številka, saj bi se morali bitcoini bolj ali manj sproti seliti na varno.

Prenos iz hladne shrambe v vročo denarnico po navadi izgleda tako, da ga upravljavci menjalnice na nepriključenem računalniku ročno opravijo in podpišejo transakcijo. Nato podatke prenesejo na ključ USB in z njim v sistem, ki je povezan v internet. To tudi pomeni, da je za dostop do hladne shrambe potreben fizični dostop do nje, zaščitena pa je lahko z več ukrepi. Eden od njih je lahko sistem, pri katerem sta za vstop potrebna dva od treh ključev, ki jih imajo trije ljudje.

Mlada milijonarja

Nekateri vdor v Bitstamp primerjajo z lansko blamažo takrat največje bitcoinovske menjalnice Mt. Gox. Vanjo so prav tako vdrli kriminalci in pobrali za skoraj pol milijarde dolarjev kriptovalute. Japonska menjalnica je kmalu nato razglasila stečaj, vendar okoliščine napade še vedno niso povsem pojasnjene. Poznavalci pa opozarjajo, da Mt. Gox ni imel sistema hladne in vroče denarnice, zato so se lahko napadalci dokopali do celotnega »sefa«, medtem ko je pri Bitstampu drugače.

Nejc Kodrič in Damian Merlak sta bitcoinovsko menjalnico, ki trenutno po uradnih podatkih prestavlja šest odstotkov celotnega obsega trgovanja s to navidezno valuto, ustanovila leta 2011. Kmalu si je pridobila sloves zaupanja vredne borze in po njej se neuradno določa vrednost bitcoina. Na Managarjevi lestvici najbogatejših Slovencev sta ustanovitelja Bitstampa lani zasedla 43. mesto, z vsak po 23 milijoni evrov ocenjenega premoženja. Njuno podjetje ima sedež v Londonu, v nedavnem intervjuju za Nedelo pa sta povedala, da razmišljata o selitvi v Luksemburg.

Vir: Delo


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt