O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Kršita nevtralnost interneta: Simobil bo izkoristil 60-dnevni rok, Telekom še molči

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 2. 02. 2015 | Avtor:

Teden dni po prejetju odločb, da kršita zakonske določbe o nevtralnosti interneta, Telekom Slovenije in Simobil glede tega še nista povedala ničesar jasnega. Le Simobil je na svoji spletni strani objavil obvestilo, ki pa le nakazuje njegove nadaljnje poteze.

Drugi največji operater mobilne telefonije v državi je v obvestilu uporabnikom zapisal, da »pogoji in način zaračunavanja prenosa podatkov ob uporabi shrambe hangar mapa do nadaljnjega ostajajo enaki kot doslej«. Tako je znotraj aplikacije prenos podatkov še vedno brezplačen. »Na dokončen razplet dogodkov moramo še počakati, možno pa je, da se bo v prihodnje prenos podatkov, ustvarjen z uporabo hangar mape, začel odštevati od vaših zakupljenih količin prenosa podatkov oziroma se bo zaračunaval po veljavnem ceniku,« so še dodali.

S tem so nakazali, da bodo upoštevali odločbo, vendar bodo z njenim spoštovanjem zavlačevali vse do roka, ki ga je postavila agencija za komunikacijska omrežja in storitve. Rok je 60 dni po prejetju odločbe, kar pomeni, da imata operaterja še približno tri tedne časa, da objavita spremembo naročniških pogojev.

Ti morajo namreč biti objavljeni 30 dni pred začetkom veljave, v tem času pa imajo naročniki možnost, da brez obveznosti odstopijo od pogodbe. Pri Simobilu še upajo, da bi morebitna evropska uredba dovolila brezplačen prenos podatkov znotraj aplikacij, vendar v treh tednih zagotovo ne bo sprejeta, po naših informacijah pa se pri njenem usklajevanju nasploh zelo zapleta.

Telekom za zdaj kakšnega podobnega obvestila ni objavil, niti ni pojasnil, kaj namerava storiti. Toda zelo verjetno bo čez tri tedne prav tako napovedal spremembo pogojev uporabe storitev, morebiti pa bo hkrati tudi izpodbijal odločbo na upravnem sodišču. Simobil slednjega za zdaj ne napoveduje.

Vir: Delo


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt