O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Telekom in Simobil bosta s stisnjenimi zobmi (delno) spoštovala nevtralnost

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 23. 02. 2015 | Avtor:

Vodilni operater je spremenil pogoje uporabe za dve storitvi, drugi za eno, hkrati pa vložil tožbo na upravno sodišče. Oba operaterja, ki sta po odločbi Agencije za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) kršila načelo nevtralnosti interneta, napovedujeta spremembo pogojev uporabe (nekaterih) storitev.

Simobil pa je na upravno sodišče vložil tudi tožbo proti odločbi regulatorja in zahtevo za začasno odredbo, ki bi ustavila izvajanje odločbe.

Akos je pred mesecem dni več kot pol leta po prijavi Sveta za elektronske komunikacije razsodil, da Telekom Slovenije in Simobil kršita nevtralnost interneta in s tem 203. člen zakona o elektronskih komunikacijah, saj pri storitvah deezer in hangar mapa v svojem mobilnem omrežju prenos podatkov ponujata brezplačno. Zdaj sta oba operaterja napovedala spremembo pogojev uporabe storitev. Medtem je Akos enako kršitev ugotovil še pri storitvi mobia tv, ki jo ponuja Amis, ter pri Tušmobilovi tuškabini.

Sprememba, ampak ne za vse storitve

Telekom je napovedal, da se bodo z 22. marcem podatki, ki jih ustvarita storitvi za pretočno glasbo deezer in video na zahtevo hbo go, začeli odštevati od kvote zakupljenih količin v naročniškem paketu. Pri tem je uporabnikom priporočil, da na brezžičnih omrežjih (wi-fi) sinhronizirajo glasbo na svoje naprave in jo tako poslušajo brez prenosa podatkov. Za gledanje serij in filmov v storitvi hbo go pa je treba naročiti paket z večjo količino vključenega prenosa podatkov (vsaj 15 GB).

Obenem je Telekom v kratkem promocijskem obdobju ponudil opcijo zakupa 2 GB podatkov za en evro na mesec za dve leti. Kar je verjetno majhna kompenzacija za uporabnike deezerja. Zanimivo pa je, da je Telekom ničelno tarifo ukinil tudi pri storitvi hbo go, čeprav odločba Akosa omenja samo deezer. Ohranil pa jo je pri svoji oblačni shrambi tvin in tudi za ogled nogometne lige prvakov v mobilnih omrežjih. Prijava SEK-a je vsebovala vse štiri storitve. Akos pa je med drugim za kršitev nevtralnosti razglasil brezplačen prenos podatkov v Simobilovo oblačno shrambo hangar mapa, kar je popolnoma isto kot pri Telekomovi shrambi tvin. »Spoštovali bomo odločbo Akosa,« so pojasnili v Telekomu.

Simobil vložil tožbo

V Akosu na vprašanje, zakaj so izdali odločbo samo za eno od štirih storitev, odgovarjajo, da postopkov v teku ne morejo komentirati. Iz česar sklepamo, da lahko pričakujemo nove odločbe. Po neuradnih informacijah naj bi sicer pri regulatorju iskali možnosti, kako bi storitve pretočnega videa izvzeli z nekakšno izjemo. Vendar v Akosu pravijo: »Stališče agencije je poznano. Zakon velja za vse storitve, aplikacije ali vsebine, ki ustvarjajo internetni promet. Ves prenos podatkov se mora v okviru enega naročniškega paketa obravnavati enakovredno. Ni dovoljeno ponujati brezplačnega prenosa podatkov ali prenosa podatkov z boljšo kvaliteto na pdlagi ene storitve, aplikacije ali vsebine. Takšno ravnanje pomeni kršitev načela nevtralnosti interneta.«

Simobil bo po neuradnih informacijah prenehal z vsakršno ničelno tarifo (ang. zero rating), čeprav bi lahko čakal, da Akos za vsako storitev posebej izda odločbo o kršitvi. Pogoji uporabe se bodo spremenili 24. marca. Vendar je drugi operater hkrati vložil tožbo proti odločbi regulatorja na upravno sodišče, z njo pa tudi predlog za začasno odredbo, ki bi zadržala izvrševanja odločbe. »Upamo na pozitivno odločitev sodišča, saj nam bo to tudi v prihodnje omogočilo ponujanje inovativnih, do uporabnikov prijaznih in koristnih rešitev,« so zapisali v Simobilu.

V Telekomu so za Delo potrdili, da imajo tožbo proti odločbi Akosa prav tako pripravljeno in da jo bodo na upravno sodišče vložili v ponedeljek.

Vir: Delo


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt