O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Avstralija: Zakon o retenciji prometnih podatkov je stopil v veljavo

Kategorija: Ostali svet | Datum objave: Monday, 30. 03. 2015 | Avtor:

Avstralija je ne glede na javne proteste in nasprotovanje manjšine v parlamentu vseeno sprejela zakonodajo o retenciji prometnih podatkov, s katerimi se bodo borili proti terorizmu in pomagali policiji pri raziskovanju zločinov.

Prometne podatke, med katere spadajo naročniški podatki (ime, priimek, naslov naročnika), datum pogovora, čas pogovora, številka klicočega ter lokacijski podatki, bodo morali avstralski operaterji hraniti dve leti. Zakonodajo so predlagali leta 2014, ko se je več držav za zbiranje odločilo na podlagi terorističnih groženj, čeprav so kasneje pravila razširili tudi na ostala kriminalna dejanja.

Civilna družba in nevladne organizacije so sicer že od začetka opozarjale na problematične vidike zasebnosti, priključili so se jim tudi novinarji in opozorili na zmanjšano svobodo medijev ter varnost preiskovalnih novinarjev. Zato so zakonodajalci predlog zakona dopolnili s sodnimi nalogi in parlamentarnim nadzorom, kar je pomagalo pri podpori predloga v javnosti.

A vseeno je v zakonu kar nekaj problematičnih točk – med drugim tudi ta, da po pretečenemu roku dveh let obvezne hrambe zakon ponudnikom dostopa do spleta ne nalaga uničenja prometnih podatkov, ki jih hranijo. Hkrati tudi ni določeno, katere vsebine operaterji ne smejo hraniti.

Avstralska vlada je že zanikala kritike, da gre za vohunjenje za državljani. “Gre za dve popolnoma različni stvari in še vedno nasprotujemo vohunjenju za državljani Avstralije,” je pojasnila Jacinta Collin, ena od podpornic zakona v senatu.

Vir: CNet


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt