O portalu    Avtorji    Kontakt


 

‘Varuhi spleta’ razkrivajo: goljufi vedno bolj prebrisani, uporabniki pa naivni

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 11. 05. 2015 | Avtor:

Število omrežnih incidentov je lani glede na leto 2013 poraslo za 36 odstotkov. Ta trend se nadaljuje tudi letos, največ pa beležijo obravnav virusov in trojancev, raste tudi delež spletnih prevar. Naši ‘varuhi spleta’ v poročilu tudi ugotavljajo, da smo še vedno preveč naivni in nasedamo goljufom.

Pregled omrežne varnosti leta 2014 razkriva, da so v okviru nacionalnega centra SI-CERT in programa ozaveščanja Varni na internetu lani presegli 2000 obravnavanih omrežnih incidentov, največ dela pa je terjala analiza zlonamerne kode in obravnava spletnih goljufij. Kot ugotavljajo, je motiv za incidenti v večini primerov enak, in sicer finančna korist kiberkriminalcev.

Število omrežnih incidentov je lani glede na leto 2013 poraslo za 36 odstotkov. V zadnjih šestih letih pa je skupno število obravnavanih incidentov naraslo kar za 6-krat. Trend preteklih let se nadaljuje tudi letos, saj je ponovno največ dela zahtevala obravnava virusov in trojancev, prav tako je zabeležen velik porast spletnih prevar.

Na SI-CERTU so lani uvedli novost pri obravnavi spletnih prevar. Kjer so bili znani podatki, so zabeležili tudi finančno oškodovanje, ki ga je spletni goljuf povzročil. Glede na vrsto prevare so se zneski povprečnega posamičnega dejanskega oškodovanja gibali med 500 in 1000 evri, največ škode pa so povzročili nepremišljeni spletni nakupi, saj, kot pravijo na SI-CERT, povprečje močno dvigne že en sam nakup traktorja v višini 3000 evrov v lažni spletni trgovini.

Lani so zabeležili tudi presenetljivo veliko uspešnih okužb, ki so nastale zaradi neupoštevanja osnovnih načel varne rabe elektronske pošte. Že s preprostimi metodami so kiberkriminalci prepričali številne uporabnike, da so odprli priponke povsem neznanih pošiljateljev in sami sebi naložili virus.

V pričetku leta 2014 so na SI-CERTu obravnavali množično pošiljanje elektronskih sporočil v nemškem jeziku, v katerih se je pod krinko neplačanega računa za mobitel ali drugih obveznosti skrival virus. Napad je bil ciljan predvsem na podjetja, virus pa namenjen kraji gesel za dostop do spletnih storitev, podatkov za dostop do e-bančnih storitev in podatkov o kreditnih karticah. Do konca leta so na SI-CERTu obravnavali več kot 400 takšnih prijav.

Vir: 24ur


Oglas: Na delavnici Zaščita elektronske pošte so na voljo še ZADNJA TRI MESTA. Na delavnici se bomo naučili kriptirati elektronsko pošto in jo tako zaščititi pred nepoklicanimi očmi.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt