O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Velika Britanija: Policiji več pooblastil za spletno vohunjenje

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 18. 05. 2015 | Avtor:

V boju proti terorizmu bodo britanski policiji nove oblasti po hitrem postopku podelile več pooblastil, s katerimi bodo lahko policisti spremljali in analizirali spletne pogovore.

David Cameron bo namreč izvedel več postopkov, s katerimi bo državnemu varnostnemu svetu podelil več pooblastil za analiziranje in sankcioniranje ekstremističnih skupin v državi, ki bi s svojim delovanjem ogrožale javni red in mir ter delovanje demokracije. “Predolgo smo bili samo pasivni opazovalci, ki so državljanom govorili, da bo vse v redu, če bodo spoštovali državno zakonodajo,” je Cameron izjavil ob predstavitvi novih ukrepov.

Policija bo tako s sodnimi nalogi lahko ugašala Twitter in Facebook račune ter analizirala sporočila, ki bi si jih osumljeni pošiljali s pomočjo teh spletnih orodij. Hkrati bodo državnemu regulatorju Ofcom dovolili, da se bo podobniih ukrepov lotil tudi na drugih medijskih kanalih, ki jih ima pod svojim nadzorom.

Nevladne organizacije in strokovnjaki so že opozorili, da je zakon spisan medlo in da lahko hitro pride do kriminalizacije celotne populacije, ki bi tako vključevala tudi protivladne protestnike. Ukrepi bodo ločeni od predloga vohljačev, o kateremu smo poročali prejšnji teden.

Vir: Independent


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt