O portalu    Avtorji    Kontakt


 

ZDA: 65% vprašanih ne zaupa vladnim omejitvam dostopa do osebnih podatkov

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 25. 05. 2015 | Avtor:

Javnomnenjske raziskave kažejo, da je dobra polovica vprašanih Američanov prepričanih, da zakonodaja in regulatorji vladnih služb na področju zbiranja in analiziranja osebnih podatkov državljanov ne omejujejo dovolj.

Samo šest odstotkov vseh vprašanih je absolutno prepričanih, da lahko ameriška vlada zbrane podatke varno in anonimno obdeluje, četrtina vprašanih pa v to verjame le deloma. Raziskovalci so prepričani, da ima velik del odgovornosti za spremembo javnega mnenja Snowden in njegova razkritja, ki spreminjajo tudi zakonodajo na tem področju.

Raziskava je še pokazala, da so vprašani izredno nezaupljivi tudi do komercialnih ponudnikov dostopa do spleta in spletnih velikanov, saj kar dobre tri četrtine vprašanih ne verjame, da so njihovi podatki pri njih varni oziroma da jih podjetja obdelujejo v skladu z zakonodajo.

A navkljub prepričanju, da osebni podatki niso varni, da jih podjetja na spletu nadzirajo in da se podatki zbirajo nepooblaščeno raziskava ugotavlja, da je odstotek vprašanih, ki na podlagi teh prepričanj konkretno ukrepajo, izredno nizek.

Samo deset odstotkov vprašanih namreč kriptira elektronska sporočila in telefonske klice oziroma skriva svoje prometne podatke s tehnologijami Tor in VPN. Malo večji odstotek vseh vprašanih briše svojo internetno zgodovino (23%), medtem ko četrtina vprašanih spletne storitve, ki do njih zahteva preveliko količino osebnih podatkov, sploh ne uporablja.

Vir: Guardian


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt